Jump to content
Piaras O'Hara

[1838/1839] Back when we were kids, we would always know when to stop

Recommended Posts

Woensdag 17 april 1839 - einde van de middag - het kantoortje van de schoolinspecteurs

 

Piaras had eigenlijk nog nooit eerder bedacht om naar de schoolinspecteurs te gaan. Hij vond ze eigenlijk altijd een beetje eng, zo gevaarlijk, alsof ze elk moment konden bedenken dat de school moest sluiten en iedereen naar huis moest. Zijn eigen moeder zou vast veel strenger over zijn huiswerk doen dan de meeste leraren, die het wel oké vonden zolang Piaras iets inleverde wat net voldoende was. Echt heel erg blij waren ze er niet mee, als hij expres in een groter handschrift ging schrijven, maar zijn moeder zou hem zeker naar bed sturen zonder eten, of erger, en de meeste leraren hadden betere dingen te doen. Dus ja, Piaras had nog niet geklaagd.

 

Maar nu was de maat echt vol, hoor! Het was nog maar een paar weken tot de examens waren begonnen en iedereen was helemaal in de stress. Het was niet eens gezellig meer in de leerlingenkamer, zodra zijn knalpokerkaarten begonnen te knallen, het leukste gedeelte van knalpoker spelen, begon iedereen direct naar hem te sissen! En buiten de leerlingenkamer waren alle leuke plekjes ook altijd bezet. De bibliotheek durfde hij sowieso niet meer te komen, na die ene keer dat hij een boekenkast om had gestoten bovenop het bureau van de bibliothecaresse (Piaras hield vol dat zijn oren nog steeds suisden van de klap die hij toen had gekregen) en in de Grote Zaal hing diezelfde stilte... 

 

Daarom klopte Piaras nu braaf aan op de deur van het schoolinspecteurkantoortje en toen hij naar binnen werd geroepen, wiebelde hij nerveus heen en weer op de stoel. "Meneer," zei hij, met grote ogen, "Ik denk dat het tijd wordt om de examens af te schaffen! Ja toch?"

 


 

Privé! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien was James dan wel een wat stijve hark, had hij niet de meeste humor en nam hij zaken over het algemeen behoorlijk serieus op, maar hij hoopte toch dat hij niet eng was of dat leerlingen dachten dat ze bang voor hem moesten zijn. Ja, hij gaf ook wel eens strafwerk. Ja, hij kon best streng zijn. Maar hij was er toch primair voor de leerlingen en ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd werd. HA HA. Dan was hij dus eigenlijk niet zo heel erg goed in zijn werk.... Nee, proberen de misstanden op Zweinstein aan te pakken, voelde als dweilen met de kraan open. In september zou hij maar weer beginnen met het bijwonen van lessen om te kijken of alle leraren wel competent waren, maar nu, zo tegen het einde van het schooljaar in, was hij toch wat minder scherp. Hij had zelf immers ook tentamens om te maken. Hij begreep heus wel een beetje waar de Zweinsteinleerlingen tegenaan liepen.

 

Toch kon hij het niet helpen dat hij de jongeman voor zich bijna verbijsterd aankeek. "De examens afschaffen?" James fronste. "Maar hoe wilde je dan vaardigheden en kennis testen? Zien of je al klaar bent voor een diploma en een vervolgopleiding?" Misschien had de jongen een briljant alternatief verzonnen, maar daar moest je op Zweinstein nooit vanuit gaan totdat het tegendeel bewezen was.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Was het misschien dom dat Piaras niet daadwerkelijk had bedacht dat lord Montrose wel eens nee zou kunnen zeggen? Misschien, misschien, maar hallo, hij had toch goede argumenten gehad? Eh, nee. Hij had alles netjes uitgelegd? Nee, ook niet. Hij was zo overtuigd van zijn eigen gelijk dat hij er niet bij nadacht dat iemand anders een andere mening zou kunnen hebben? Ja! Dat was het! Alleen jammer dat je daar niet veel voor terugkreeg, he...

 

"Is dat echt nodig?" vroeg hij dus maar, met een frons. "Om die kennis te testen? Hoeveel studenten zakken er nou eigenlijk..." Misschien een paar per jaar, maar ach, die waren zo zielig, die moest je wel gewoon een voldoende geven. "Is al het huiswerk dat we constant moeten doen niet al erg genoeg?" klaagde hij met smekende ogen. "Ik ben gisteren wel een half uur bezig geweest. Een heel half uur!"

 

Piaras haalde niet zulke hoge cijfers. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×