Jump to content
Wren Puck Fox

[1837/1838] Always seek justice, but love only mercy.

Recommended Posts

Ergens in april 1838 - Leerlingenkamer Griffoendor - In de avond.

To love justice and hate mercy is but a doorway to more injustice.

 

"Harold," zei Wren, terwijl ze op de stoel tegenover hem ging zitten. Ze keek ernstig. "Polly, je weet wel, dat meisje uit jaar vier... Heeft de chocoladekikkers gestolen van Arran, dat Schotse jongetje uit het tweede jaar?" Ze humde. "Ze heeft het toegegeven en sorry gezegd, maar het is zowel stelen als pesten...Dus ik vind wel dat Polly straf moet hebben. Ik wil alleen geen punten aftrekken, want dat is van eigen afdeling en anders wint straks een andere afdeling de beker..." Dus punten aftrekken was geen optie. 

 

"Wat denk jij? Arran zit in jouw jaar... Dus jij weet beter hoe erg hij hierdoor van slag is? Wat is een passende straf?" Normaal bedacht Wren overigens heus wel zelf wat voor straf ze ging geven. Ze ging echter bijna van school af. Het was daarom belangrijk dat daarom de jongere Klassenoudsten het stokje nu wel van haar zouden gaan overnemen. Ze zag dit een beetje als dat ze Harold een kans zag om zichzelf te bewijzen dat hij nu echt deze verantwoordelijkheid aan zou kunnen, ook wanneer zij straks weg zou vallen als feedback of steun. Ze had er trouwens alle vertrouwen in, hoor, dat hij het zou kunnen. Hij was ook al een jaar KO nu. Dus hij was als het goed is nu wel een beetje ingewerkt. 

 

"Ik dacht er zelf aan dat Polly misschien maar Arrans corvee over moet nemen voor de komende twee weken?" 

 

[OOC: Privé met Gianna.] 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja hoor, Harold was prima ingewerkt als klassenoudste van Griffoendor! Als je het hem vroeg deed hij het zelfs beter dan de andere klassenoudsten. Oh, ze deden wel hun best, hoor, maar ze waren vaak veel te aardig of te arbitrair! Nee, Harold was degene die het beste wist wat voor straffe hij moest geven. Dus geen wonder dat Wren, een zevendejaars!!!, hem om advies kwam geven.

 

Hij deed keurig zijn boek dicht en leunde achterover, terwijl hij met een "Hmm..." liet weten dat hij er goed over nadacht. "Arran is eigenlijk best wel van slag..." Hij huilde er nog steeds om, eigenlijk, zo erg dat Harold hem al een nieuwe chocoladekikker had gekocht zodat hij zijn mond hield. Had een klein beetje geholpen. "De kikkers zijn gekocht door zijn moeder, geloof ik, het laatste cadeautje wat hij van haar had gekregen..." Hij zuchtte dramatisch. 

 

"Dus twee weken corvee is eigenlijk wat... minimaal. Het blijft stelen en daar moeten sterke straffen op komen. Waarom halen we er geen schouwer bij?" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Een Schouwer? Waarvoor? We weten wat er is gebeurd, we weten wie het slachtoffer is en we weten wie het heeft gedaan. We hebben niemand nodig om nog onderzoek te doen naar bewijs? We hebben een bekentenis. En Schouwers hebben echt vast wel iets beters te doen dan straffen bedenken voor kinderen op een school. Je wilt toch niet dat ze een strafblad krijgt? En voor zoiets ga je heus niet naar de gevangenis." Wren schudde haar hoofd. Tweedejaars... Ze hadden echt nog zo geen idee hoe de wereld in elkaar zat en ze konden ook best wel heel erg overdrijven. 

 

"Maar als Arran er nog zo mee zit, dan kunnen we ook zeggen dat Polly een excuusbrief moet schrijven? En daarnaast een nieuwe kikker voor hem moet kopen?" Ze wist niet dat Harold dat al had gedaan natuurlijk, maar dan had de jongen in ieder geval zijn spullen terug en misschien kon hij wel doen alsof het van zijn moeder was? Al begreep Wren heus wel dat dat emotioneel helemaal niet hetzelfde was, maar daarom dus een excuusbrief, want helemaal terugdraaien wat er was gebeurd, konden ze natuurlijk nooit. 

 

"Of wat voor 'sterke' straffen had jij in gedachten?" Dat werd waarschijnlijk niets. Jongens altijd, met hun vermoeiende vertoon van spierballen die ze niet hadden. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harold fronste geërgerd zijn wenkbrauwen, want hij vond dit helemaal niets. Dit was diefstal en diefstal was tegen de wet en dan om te gaan zeggen dat schouwers zich daar niet mee mochten bemoeien was onzin! Dat Polly maar dertien was, of zoiets, wist hij veel, betekende niet dat ze overal maar mee weg mocht komen! "Maar leer je haar zo niet dat ze alles kan doen zolang ze haar excuses maar aanbiedt?" ging hij dus koppig door. "Diefstal is tegen de wet! En de wet is van hoger belang dan de regels op Zweinstein." Zo, had daar maar eens een weerwoord tegen.

 

Een excuusbriefje. En een nieuwe kikker. Oh nee, dat loste ook echt alles op. "Nou, ik vind dat ze ook haar excuses aan moet bieden, maar niet via brief. Wat dacht je van morgenochtend in de grote zaal? Dan weet iedereen dat Polly een dief is en dan let ook iedereen op haar, dus dan kan ze nooit meer stelen." Harold zelf was behoorlijk trots op zijn idee en hij ging dus wat rechter op zitten. "En ze moet nablijven. Twee maanden, minstens." 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polly was pas veertien, bijna vijftien en dat maakte inderdaad dat Wren het wat ernstig vond om meteen de schouwers erbij te halen. "Maar ze heeft ook echt spijt. Ik denk dat ze voldoende is geschrokken om niet meteen de schouwers in te schakelen?!" En ja, stelen was inderdaad wel tegen de wet. "Maar ze is nog minderjarig! Maak jij dan nooit fouten? Is Zweinstein niet juist om te leren en te groeien en een beter persoon te worden?"

 

"Harold! Zo zet je haar publiekelijk ten schande. Denk je niet dat dat een beetje overdreven is voor één kikker? Dan is haar hele reputatie verpest en dan kijkt iedereen haar met de nek aan en dan heeft ze misschien helemaal geen leven meer en dan wordt ze straks gepest." Ze humde. "Zij is ook een leerlinge van onze afdeling. Dus ondanks dat ze fout zat en ze zit ook absoluut fout, moeten we ook wel kijken naar wat de beste oplossing is voor Polly..." Ze sloeg haar armen over elkaar, en haar benen ook over elkaar, wiebelde een beetje met haar voet. "Goed nablijven... Twee weken dan.... Dan zijn al de toetsen voor het einde van jaar vier en over twee maanden is de school dicht." Dus dat sloeg nergens op. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natuurlijk maakte Harold wel eens fouten! Hij was ook nog maar dertien jaar oud en heus niet perfect (hoewel... dat zou je vast niet zeggen als je hem zo zag zitten. Zijn haar keurig op zijn plek, het schoolgewaad netjes, hij had zelfs zijn stropdas nog niet wat losser gedaan vandaag), maar dat betekende niet dat hij zo maar de wet overtrad?! "Dus dat je minderjarig bent zorgt ervoor dat je alles zomaar mag doen?" vroeg hij ietwat sarcastisch. "Diefstal, huisvredebreuk, moord? Maar oh nee, ze was maar veertien en is voldoende geschrokken!" Hij snoof zachtjes.

 

Oh nee, hoor, ze moesten het beste doen voor Polly! Je weet wel, de DIEF. "Ik vind anders best dat ze met de nek aangekeken mag worden," mompelde Harold. "Ze heeft nou eenmaal iets gestolen!" Wat tegen de wet was?! Waarom vond Wren dat niet zo belangrijk! Alsof zij het leuk zou vinden als mensen haar spullen stalen? Moest hij eigenlijk maar eens gaan doen, gewoon al haar spullen stelen, dan zou ze haar lesje wel leren! Nee, hij zag niet in wat daar nou hypocriet aan was. "Twee weken is te weinig," klaagde hij. "Ik zou haar toch minstens tot het einde van het jaar na laten blijven! En dan mag ze blij zijn dat ze geen strafblad krijgt." Echt, hoor. 

 

"En volgend jaar ben jij er toch niet meer," wees hij nog even aan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het gesprek werd langzamerhand erg vervelend en Wren had er spijt van dat ze Harold om zijn mening had gevraagd. Ze had het best zonder hem afgekund... Ze zou nog eens een goede daad doen... Dit werd langzamerhand een ramp. Het meisje rolde even met haar ogen. "Nee, Harold, dat wil ik daar helemaal niet mee zeggen. Alleen als je naar de waarde kijkt van hetgeen dat gestolen is, is het heus allemaal niet zo'n enorme verschrikkelijke misdaad." Had de jongen echt niet door dat hij aan het overdrijven was? "En hoe kom je nu weer bij moord  terecht?" Ze sloeg haar armen over elkaar. "Als je het echt allemaal zó formeel aan wil pakken, dan heeft Polly ook recht op een advocaat. En wie moet dat dan gaan betalen? Jij zeker?" Oh shit, dat had ze niet moeten zeggen... Straks zag dat rijkeluis joch er echt op toe dat er nog een rechtszaak van kwam ook... 

 

"Als je haar al helemaal zo met de sokken gelijk maakt en iedereen een hekel aan haar heeft, dan heeft ze toch niets meer te verliezen? Dan gaat ze misschien juist stomme dingen doen, omdat het allemaal toch niet meer uitmaakt... En dan, omdat jij zo nodig per se streng moest zijn, wordt ze dan straks van school gestuurd... Sukkel" Ja, dat flapte eruit. Oops. Ze keek wel een beetje schuldbewust, maar ze besloot snel door te gaan met de discussie. Misschien had hij het dan niet door.. 

 

"Goed, best, drie weken dan..." Dat was wel zuur hoor. "Maar dan mag ze wel naar het eindejaarsfeest." Kom op, Harold, dat zou toch zelfs hij dat meisje niet willen ontnemen? 

 

"Dus?"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sukkel. Sukkel?!

 

Verontwaardigd fronste Harold zijn wenkbrauwen naar haar, want sorry hoor, welke klassenoudste noemde nou iemand anders, vooral een mede-klassenoudste, recht in zijn gezicht sukkel?! Hij was geen sukkel, hij was Harold Silvershore! Veel belangrijker in de wereld dan juffrouw Fox, met haar ouders en hun stomme dierenwinkel! Wie dacht ze wel niet wie ze was? 

 

"Wat zou professor Hastings daarvan vinden? Als ze hoort dat één van haar klassenoudsten op die respectloze manier omgaat met haar collega's?" Hij snoof. "Alsof je ouders je geen manieren hebben geleerd." Zie je, er waren heel veel leerlingen op Zweinstein die gewoon geen goede opvoeding hadden gehad, Polly inclusief.

 

"Als je je excuses aanbiedt, zal ik het eens zijn met Polly's straf." 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep... Natuurlijk was het dat snobistische ventje niet ontgaan wat ze had gezegd. Wren sloeg de armen over elkaar. "Oh, kom op... Wil je dit nu ook weer hogerop gaan spelen? Alsof je echt niets zelf af kan handelen." Het meisje had inmiddels moeite om haar irritatie te verbergen. "Hastings zou zeggen dat dat géén taalgebruik is voor een jongedame en aansturen op of het niet verstandig is om bijles etiquette te nemen. Dat weet je zelf ook wel." Die vrouw dacht bij bijna alles dat het verstandig was om bijles in dat vak te krijgen. Het hielp overigens wel, hoor, want dat maakte dat leerlingen wat meer hun best ervoor deden dat een overtreding niet bij het afdelingshoofd terecht kwam. 

 

"En laat mijn ouders erbuiten, Silvershore, niet iedereen is als het neusje van de zalm geboren.." Of hoe het spreekwoord ook ging. Oh nee, dat was iets met een zilveren lepel in de mond, nou en, hij snapte wel wat ze bedoelde. ...En ze zou er vast weer commentaar op krijgen. 

 

Maar er was nu wel een opening in hun discussie gekomen. Als zij haar excuses aanbood, dan ging Harold akkoord met de straf voor Polly. "Dus drie weken nablijven... Wel naar het eindfeest en een excuusbrief?" Want ook nog een kikker laten kopen, vond Wren met de straf van drie weken nablijven wel weer te overdreven. Het ging om een chocokikker, niet om een Gouden Ei! "Goed... Harold, hierbij mijn plechtige en nederige excuses... Ik had je nooit een sukkel mogen noemen." Ze perste er zelfs een glimlach uit. Tja, alles om het beoogde einddoel te bereiken... En eh... even haar trots opzij zetten om te zorgen dat Polly niet ten overstaande van de hele school werd vernederd, was het best waard, toch?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, natuurlijk zou hij het hogerop spelen, daar had je hogerop voor, toch? Dat het zou betekenen dat hij iets niet kon afhandelen was onzin, want hoezo, wat betekende dat überhaupt, iets zelf afhandelen? Hij ging haar niet zelf uitschelden, hij ging haar niet vervloeken of iets anders en daarbij was het gewoon ontzettend fijn om dat te aanschouwen, dat Hastings iemand dankzij hem een preek gaf. 

 

Ja, Harold was best wel een klikspaan.

 

"Ik zei ook niet dat dat moest, toch?" beet hij terug. "Goede opvoeding heeft niets met rijkdom te maken." Hoewel het toevallig wel vaak op elkaar leek. "Lijkt me dat je je daar zelf slecht over voelt, als je het nu al naar boven brengt." Dat zou hij wel herinneren, hoor, dat Wren Fox zich er slecht over voelde dat ze arm geboren was. 

 

Maar goed, zijn eisen nam ze zo aan en daar had Harold best wel de pest in, want dat betekende dat hij iets meer had moeten eisen. Maar goed, het was al te laat en je kon niet ineens zomaar omhoog gaan met je eisen, dan werd je gezien als een slechte verliezer. "Geaccepteerd," knikte hij vriendelijk naar haar. "Ik hoop dat je dat woord nooit meer in je mond neemt." 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harold was een onuitstaanbaar stuk vreten. Ugh! Dat hij Klassenoudste was geworden... En met hoe hij aan het slijmen was bij Hastings zag het er niet naar uit dat hij die functie snel kwijt zou raken. Persoonlijk zou Wren daar natuurlijk niet meer heel veel last van gaan hebben, maar ze liet haar afdelingsgenoten liever een wat leukere KO na. Ze had het geprobeerd...Harold een beetje sturen, maar het was haar niet gelukt. Als ze nog een jaar had op school, dan had ze er zeker meer moeite ingestoken, want ze gaf echt niet zomaar op, maar nu had ze geen tijd meer... en dit was het resultaat; een koppig, kortzichtig, verwend en verwaand jochie. 

 

"Nee, maar rijke lui maken er een sport van om er belachelijke standaarden op na te houden!", beet ze weer terug. "En zichzelf altijd beter te achten dan wie dan ook..." Aaah, ergerlijk! Ze zou hem zo graag een tik op zijn neus geven, maar hoe hij al reageerde op het woord 'sukkel' vertelde haar dat er dan waarschijnlijk oorlog uit zou breken... Niet dat dat haar normaal stopte. Wat haar wel tegenhield, was dat hij nog maar dertien was: een baby dus. "En je snapt echt niets van meisjes, Harold." Of van mensen... Maar dan zou ze een nieuwe discussie uitlokken waarschijnlijk. 

 

"Hopen en dromen mag altijd." Wren stond op. "Nou, fijn een overleg te hebben gehad. Ik ga het Polly en Arran vertellen." Ze knikte Harold flauwtjes toe. "Fijne dag verder."

 

En ze beende weg. 

 

[OOC: Topic afgerond.] 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×