Jump to content
Ambrose Wydeville

[1836/1837] Halfway to nowhere

Recommended Posts

Vrijdagavond 17 maart 1837 - Rosenne's kantoor

 

Op de één of andere manier had hij een aantal zevendejaars op Zweinstein gekregen die grote interesse hadden in zijn experimenten. Dat was leuk, Ambrose hield van aandacht en vooral voor zijn wetenschappelijke experimenten, dus score, aan de andere kant was het ook weer een heel gedoe. Want studenten op de universiteit waren een stuk makkelijker om vrij voor te krijgen (of ze gewoon te vertellen dat ze op dat en dat moment maar gewoon moesten komen opdagen en de rest regelden ze zelf wel, want ze waren toch zo volwassen), maar voor Zweinstein-leerlingen kon dat niet.

 

Nu had Ambrose gewoon kunnen lachen en ze een brief kunnen sturen van "Haha probeer het volgend jaar nog maar een keer, losers", maar dat ding dus over dat aandacht. Dus was hij zo vriendelijk geweest om langs te gaan bij het schoolhoofd van Zweinstein om te kijken of hij het allemaal een beetje soepel kon laten lopen.

 

Wat deed hij hier vreselijk veel moeite voor, ze konden maar beter blij met hem zijn ook.

 

"Professor Collingwood?" vroeg Ambrose, nadat hij zich door het kasteel heen geworsteld had naar waar Rosenne's kantoortje ook was. Goh, ze was... kleiner dan hij had verwacht. 

 

Vrouwelijker ook.

 

Hij had niet verwacht dat ze überhaupt een vrouw was, oké?

 

"Mijn naam is Ambrose Wydeville," hij stak zijn hand naar haar uit want ze waren soort van collega', "Ik had een brief gestuurd met dat ik langs zou komen om te praten over een paar zevendejaars die alvast wat lessen bij mij wilden volgen. Toch?" 

 

Hopelijk. Soms was hij wat vergeetachtig.

 


 

Privé! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Het was voor Rosenne helaas niet de eerste -en vast ook niet de laatste- keer dat iemand dacht dat ze vast wel een man was. In de negentiende eeuw zat het er nog zo erg ingebakken dat belangrijke functies als Schoolhoofden alleen aan mannen werden gegeven, dus ze kon het ze ook niet echt kwalijk nemen en begroette Ambrose dan ook met een warme glimlach, zoals ze eigenlijk iedereen die haar kantoortje binnenkwam wel begroette... behalve als ze voor strafwerk kwamen. Dan moest ze haar serieuze gezicht opzetten, iets waar ze oprecht op had geoefend. 

 

"Ah, Mr. Wydeville!" Vlug legde ze de papieren waar ze mee bezig was geweest opzij en schoot overeind van haar stoel, zodat ze hem een hand kon geven. "Ja, ja dat klopt! Heel leuk." Ze had inderdaad een tijdje terug een brief ontvangen, die ondertussen ergens verloren was gegaan in de stapel op haar bureau, maar ze kon het zich nog wel herinneren, omdat het initatief haar wel had aangesproken. Zelf had Rosenne nooit de kans gehad om te studeren aan de Universiteit of waar dan ook, iets wat ze op de bepaalde manier altijd wel een beetje een gemis had gevonden. Want het was toch wel een hele belevenis, zo'n studententijd en je leerde er veel van. Uiteindelijk was het met haar allemaal goed gekomen, want he nu was ze hier, maar ze was toch altijd wel onder de indruk van mensen zoals professor Wydeville, die hun leven aan de wetenschap en het onderwijs toewijden. 

 

"Gaat u zitten." Uitnodigend gebaarde ze naar het comfortabele zithoekje van haar kantoor dat ze meestal gebruiktte voor dit soort gesprekken. Een bureau tussen je in was toch niet altijd fijn praten. "Wilt u misschien een kopje thee? Of iets anders?" Ze had geen idee hoe lang hij van plan was om te blijven, maar het was altijd vriendelijk om het aan te bieden. "Kunt u me nog eens vertellen om wat voor lessen het precies ging? Ik geloof dat het een beetje is weggezakt."

Edited by Rosenne Collingwood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha, ja, heel leuk. Ambrose tilde zijn mondhoeken even op in een lichtelijk ironische glimlach, maar hij ging er vanuit dat professor Collingwood helemaal niet doorhad dat de glimlach ironisch was, maar gewoon... tja. Een normale glimlach die je kreeg als je als professor een compliment kreeg over wat je deed. 

 

Heel leuk.

 

Hij zetelde zich neer in de stoel en streelde even goedkeurend over de stof. Een comfortabele hoek om in de praten, dat was eigenlijk wel een ideetje voor zijn eigen kantoor, want die van hem was heel strak ingericht. Een groot bureau (want Ambrose vond dat je nooit genoeg bureau kon hebben) en een paar stoelen, waarvan hij de meest comfortabele voor zichzelf in beslag had genomen en de ander... tja, de andere stoel was een wonder dat die nog overeind stond. Maar deze zithoek beviel hem wel. "Thee, alstublieft," knikte hij vriendelijk.

 

Hij bood zijn bezoekers ook nooit thee aan. Moest hij misschien ook eens gaan doen.

 

"Ah, ja, natuurlijk." Eigenlijk had hij gehoopt dat hij gewoon zonder verdere uitleg een brief kon ondertekenen om zijn verantwoordelijkheden op zich te kunnen nemen, of zoiets, maar zo makkelijk ging het natuurlijk niet. Dat was prima en hij glimlachte dus ook ontspannen. "Nou, het is een onderzoek naar snullen en het gebruik van magie. Iedereen weet dat snullen niet zomaar met een toverstuk kunnen wapperen en een spreuk kunnen zeggen, anders waren ze wel naar Zweinstein gegaan, maar de vraag is of ze dan wel andere magische mogelijkheden zouden kunnen benutten. Kunnen ze toverdranken maken? Hoe zit het met waarzeggerij?" Hij maakte een gebaar dat zoveel zei als 'etcetera'. "Het ultieme resultaat zou natuurlijk zijn als we erachter zouden kunnen komen of snullen ooit magie zouden kunnen gebruiken op hetzelfde niveau als tovenaars, maar ik wil bij het begin beginnen."

 

Dat was onzin, het begin sloeg hij gewoon over, maar hij ging niet aan het schoolhoofd vertellen dat hij van plan was om allerlei experimenten uit te oefenen op snullen. Iets over onethisch verantwoord. 

 

"De leerlingen zullen vooral observerend bezig gaan," knikte hij, "alle resultaten opschrijven, misschien koffie halen, en dergelijke. Maar een goede voorbereiding op als ze zelf gaan studeren en onderzoek zullen plegen." 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Misschien was Rosenne ook niet echt een standaard Schoolhoofd of lerares. Ze had altijd de neiging om een beetje te moederen over iedereen die met vragen haar kantoortje binnenkwam, of je nou een leerling, een collega, tachtig jaar oud, haar eigen kind of een geniepige universitaire professor was. En achja, iedereen in Groot-Brittanië wist dat thee altijd alles nog beter maakte dan het al was. Met een simpele zwaai van haar toverstok begon de theepot zelf zijn werk te doen en nam Rosenne plaats in de zetel tegenover hem. 

 

Nee, Ambrose kwam er inderdaad niet vanaf het het ondertekenen van een simpele brief. Niet omdat Rosenne hem niet vertrouwde, want ze had absoluut geen reden om Ambrose Wydeville niet te vertrouwen, maar omdat ze gewoon oprecht geïnteresseerd was in zijn onderzoek en wat haar leerlingen allemaal bij hem gingen uitspoken. Wat een geluk hadden ze toch, dat ze de kans kregen om alvast iets te studeren aan de Universiteit. "Wat interessant," knikte ze dan ook, toen hij wat uitweidde over het onderwerp van zijn lessen. Snullen waren toch een beetje de vergeten mensen in de tovenaarsmaatschappij en Rosenne had eigenlijk ook nooit zoveel over ze nagedacht, want ze kende er zelf ook geen. Of wacht, was dat nichtje van professor Foulkes-Davenpourt geen snul? Lief meisje was dat, ontzettend beleefd, liep ook totaal niet in de weg hier. Een voorbeeld van hoe snullen toch nog wel mee konden draaien in de maatschappij, al was het soms lastig om hun plekje te vinden. Het was maar goed dat er mensen bestonden zoals professor Wydeville die daar aandacht aan gaven en onderzoek naar deden. "Hoe bent u daar op gekomen?" vroeg ze nieuwsgierig. "Kent u zelf ook iemand die een snul is?" Wydeville, dat was ook zo'n grote tovenaarsfamilie nietwaar? Dan zou het vast wel eens zijn voorgekomen. 

 

De thee was klaar en begon zich voor hen in te schenken, terwijl Ambrose vertelde over de taken die de studenten zouden gaan uitvoeren. "Oh ja, het lijkt heel leerzaam voor de studenten," knikte ze instemmend. "Een hele leuke gelegenheid om eens zelf te zien hoe het leven er op de Universiteit aan toegaat. Ik moedig dit soort projecten zeker aan, sommige zevendejaars hebben toch nog niet altijd een goed beeld bij de universiteit of wat ze willen gaan studeren." Ze goot wat melk in haar eigen thee en nam een slokje. "Hoe lang gaat het project ongeveer duren denkt u?"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe hij daarop was gekomen had geheel toevallig niets te maken met één van zijn familieleden, die hem eerlijk gezegd weinig konden schelen. Nee, hij had gewoon in een vlaag van inspiratie door zijn notities gekeken en toen was zijn blik op iets gevallen. Maar dat was een beetje sneu. "Nee, ik niet direct," zei hij, met licht schudden van zijn hoofd, "maar een goede vriend van me, die heeft een zusje die snul is." Klopte helemaal niets van, maar klonk goed, toch? "Ze wilde heel graag naar Zweinstein, maar toen kwam haar brief nooit... Zo sneu. Ik weet dat ik er waarschijnlijk nauwelijks wat aan kan doen, er zijn nou eenmaal tovenaars die veel beter zijn dan ik, maar... ik wil het toch proberen. Voor meisjes zoals..." Naam, naam, naam, hij had een naam nodig! "Rose."

 

Hij nam vriendelijk het theekopje aan en roerde er suiker doorheen. "Oh, het project..." Hij haalde zijn schouders op. "Ik wil natuurlijk niet stoppen tot er een oplossing voor gevonden is, maar ik wil ook niet al teveel tijd vragen van mijn leerlingen. Wat dacht u van twee zaterdagen in de maand? Met misschien een uitzondering voor de examenweken." Op zaterdag was de universiteit het leegst en konden ze dus rustig aan de slag. "Of is dat teveel?" 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gezien Rosenne's verleden zou ze misschien niet zo naïef moeten zijn, maar helaas was dat een trekje waar de meeste van mijn karakters nooit zo goed aan ontkwamen (ik vrees omdat het trekje zich ook permanent in mij bevindt). Maar er klonk werkelijk niets verdachts aan Ambrose zijn verhaal, dus slikte ze het als zoete koek en knikte vol medeleven. Wat een zielig verhaal, al kon het natuurlijk altijd gebeuren. Van haar eigen kinderen had alleen de jongste nog geen magie vertoond, maar Tyler was vier en eerlijk gezegd had Rosenne nooit eerder nagedacht over de optie dat het misschien wel nooit zou komen. Over Dayton en Loïs had ze zich nooit zorgen hoeven maken, want die vonden het als baby al leuk om overal naartoe te zweven. Heel leuk hoor, maar ook heel lastig om af te leren en ze dan nog eens te leren lopen, want dat was maar saai in vergelijking met vliegen natuurlijk. Uiteindelijk was het gelukkig wel redelijk goed gekomen.

 

"Wat goed dat u zich zo erg wilt inzetten voor dat soort kinderen." Het was werkelijk bewonderenswaardig. Deze man moest wel een erg groot hart hebben. "En ik denk dat dat wel moet kunnen." Één keer in de twee weken een dagje naar de Universiteit klonk best redelijk. Dat slokte niet teveel tijd op van de leerlingen. "Zaterdag is een fijne dag, dan hoeven ze geen lessen te missen. Dat is ook wel van belang, ik geloof dat de meeste leerlingen nu in hun zevende jaar zitten en het moet niet ten koste gaan van hun eindexamens." Nee, het moest juist een aanvulling zijn op de leerstof. "Uiteraard zullen we dus ook in de gaten houden of ze genoeg tijd over houden voor hun huiswerk, maar ik verwacht daarbij niet zo snel problemen." Meestal waren het toch de al erg hardwerkende leerlingen die dit soort projecten gingen doen. 

 

"Kan ik zelf ook eens komen kijken?" vroeg ze nieuwsgierig. Oh, ze hoefde niet het onderzoek binnen te vallen hoor, maar hij gaf ook lessen toch? Magie en ethiek, dat soort dingen leerde je niet Zweinstein. Kon ze meteen zien wat de leerlingen allemaal leerden en zien hoe het ging. Het was toch wel spannend, zo voor het eerst een samenwerking met de Universiteit. "Het klinkt gewoon zo interessant. Ik heb zelf helaas nooit de gelegenheid gehad om de studeren aan de Universiteit," legde Rosenne uit en ze streek even verlegen een plukje haar achter haar oor, want sommige mensen konden nogal beoordelend overkomen als je zoiets zei. Niet dat ze zich ergens voor hoefde te schamen, want hé, wie was hier het Schoolhoofd. 

Edited by Rosenne Collingwood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×